wtorek, 1 marca 2016

Orkiszowe ciasteczka w 10 minut! Jupi, pyszne i sycące!

Suuppeerrrr-szybkie ciasteczka orkiszowe w 10 minut! Przepis dostałam od mojej serdecznej przyjaciółki Doroty, która podobnie jak ja jest zdrowo zakręcona na punkcie zdrowych słodkości:) Samo przygotowanie jest banalnie proste i szybkie. Żałuję, że nie włączyłam stopera... Wyszło mi 27 ciasteczek. Oczywiście ilość zależy od wielkości jaką przyjmiecie.

Jak wygląda to odżywczo?
1 ciacho = 91 kcal, 1,9g białka, 4g tłuszczu, 12,3g węglowodany, 1,1 g błonnik.

Te ciasteczka stanowią dobre źródło błonnika pokarmowego tylko pamiętajcie żeby nie zjeść wszystkich na jedno "posiedzenie" :) jaką rolę spełnia błonnik w naszym organizmie?
ano: zmniejsza wchłanianie tłuszczy oraz węglowodanów, usuwa toksyny, usprawnia perystaltykę jelit.
O ale też należy zaznaczyć, że aby działał w odpowiednim zakresie potrzebuje wody. Tworzy z nią "małżeństwo":)


Żurawinę polecam zakupić w sklepie zielarskim macie wtedy pewność, że nie będzie siarkowana! ponieważ większość tych dostępnych na wagę w hipermarketach jest konserwowana.

Składniki:
Mąka orkiszowa Bio typ 1850 szklanka – 130g
Płatki orkiszowe Bio szklanka – 100g
Cukier trzcinowy 8 łyżek - 96g
Masło 6 łyżek – 90g
Jaja M 2 sztuki - 102g
Suszona żurawina niskosłodzona 2 garści – 80g
Soda oczyszczona 1 łyżeczka
Orzechy nerkowca garść - 35g
Nasiona chia łyżeczka – 5g

Przygotowanie: mąkę, płatki, cukier, sodę wymieszać. Wbić jaja ( w międzyczasie rozpuścić masło). Wymieszać. Dodać masło i całość wymieszać. Dosypać dodatki: orzechy, żurawinę, nasiona i ponownie wymieszać. Przygotować 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Formować małe kulki (można dłonie zanurzyć w zimnej wodzie, wtedy ciasto nie będzie do nich przywierać). Spłaszczyć na blaszce. Piec 12 min.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz