czwartek, 3 września 2015

Cannelloni w sosie beszamelowym z cytrynową rukolą

Kochani to ważny moment dla mnie ponieważ jest to mój pierwszy wpis na blogu. Przyznam szczerze, że do tej pory podchodziłam  dość sceptycznie do blogowania. Nie zagłębiałam się w tego typu "literaturę":) Namówiła mnie do tego moja przyjaciółka. Zachęciła mnie do podzielenia się z Wami moją żywieniową wiedzą, po troszku gotowaniem, godzeniem codziennego życia z pracą, obowiązkami, wychowywaniem dwójki moich kochanych urwisów:)
Jest czas kiedy wakacje odeszły w zapomnienie..., niestety... dla mnie rozpoczął się czas obowiązku prowadzenia dzieci do żłobka. Mam teraz więcej czasu na rozładownie stresu związanego z pozostawianiem dzieci pod okiem "obcych" osób. Jak Wy sobie radzicie ze stresem???
Ja zdałam sobie sprawę, że u mnie to kuchnia stała się takim miejscem. Polubiłam gotowanie i sprawia mi ono dużo radości, szczególnie kiedy widzę jak moja rodzinka rozsmakowuje się w przygotowanych przez mnie daniach.
Dziś ma dla Was propozycję cannelloni upłynniongo w sosie beszamelowym:) Nie jest to danie typowo dietetyczne ale chciałam troszkę przełamać trendy publikacji przez dietetyków tylko dań skierowanych do osób pragnących zgubić nadmiar zgromadzonych kilogramów. Przepis ten można zmodyfikować i zamiast np. mleka 2,0% użyć 0,5%, użyć mięsa drobiowego, nie dodawać startego parmezanu lub użyć tylko sosu pomidorowego. W ten sposób uzyskamy również smaczne danie obiadowe w wersji"odchudzonej".


Składniki:
Opakowanie Canelloni (otręby z przenicy durum) - u mnie 250 g z czego zostało mi 5 rurek
Porcja mięsa wieprzowo-wołowego 400 g
Jaja - 1 szt.
Cebula - średnia ok. 80 g
Czosnek - 2 małe ząbki
Oliwa z oliwek - 2 łyżki
Marchew - średnia 80 g
Cukinia - 250 g
Masło - 2 łyzki
Mąka pszenna - 3 łyżki
Mleko - 2 szklanki (500 ml)
Pomidory: 4 duże szt.

Przyprawy: pieprz biały, pieprz ziołowy, sól morska, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, bazylia, cukier.
Dodatki: rukola, sok z cytryny.

Przepis:
Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek pokrojone w kosteczkę. Dodać mięso uprzednio przyprawione pieprzem (ziołowy) i wymieszane z jajkiem. Podsmażyć ok. 5-6 min. Warzywa: marchew i cukinię obrać ze skóry, pokroić w drobną kosteczkę dodać do mięsa. Dusić razem ok. 5 min. Dodać 1/3 sosu pomidorowego i wymieszać.
Sos pomidorowy: pomidory umyć, pokroić w kostkę. Dusić na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek (łyżka) ok. 3 - 5 min. Następnie zmiksować przyprawić łyżką cukru i bazylią.
Sos beszamelowy:
W garnuszku podgrzać mleko z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Ostawić do przestudzenia. W oddzielnym garnuszku roztopić masło, dodać mąkę i energicznie wmieszać, uważać żeby nie przypalić. Dodawać małymi porcjami mleko, cały czas mieszając (na małym ogniu). Sos będzie stopniowo gęstnieć. Przyprawić solą, białym pieprzem i zmieloną gałką muszkatołową.

Naczynie żaroodporne:
Wlać na dno pozostałą część sosu pomidorowego. Nafaszerować rurki makaronu mięsem. Ułożyć w naczyniu. Zalać sosem beszamelowym. Posypać startym parmezanem. Piec w piekarniku przez 30-40 min. temp. 190 st. z termoobiegiem.

Wersja do podania: polecam z rukolą wymieszaną z odrobiną soku z cytryny i oliwy z oliwek.

Smacznego!




1 komentarz: