Niestety początek września = skoki temperatury = wirusy = żłobek = sezon przeziębień :(
Jakie domowe sposoby mogą w tym okresie pomóc?
Moja propozycja to maliny! Uwielbiam te owoce nie tylko z uwagi na wartości odżywcze ale za różnorodną barwę, aromat i smak...
W ten weekend gościły w różnych postaciach jako kisiel, kompocik i koktajl.
Może i wstyd się przyznać ale ten kisiel zrobiłam po raz pierwszy domowym sposobem sama:)
Jak to się mówi: "zawsze musi być ten pierwszy raz" i "lepiej późno niż wcale" to hasła przewodnie sobotniego podwieczorku:)
Poniżej kilka cennych informacji na temat związków obecnych w malinach i ich dobroczynnym wpływie na stan zdrowia. Miłej lektury..
Malina właściwa – Rubus
idaeus L.
to krzew rosnący dziko na terenie prawie całej Europy i części
Azji. W naszym kraju roślina rosnąca pospolicie na całym obszarze. Najczęściej spotykana w lasach liściastych i borach
mieszanych. Malina kwitnie od maja do lipca a owocuje w miesiącu lipcu i sierpniu. Spotykana jest w
wielu odmianach. Owoce w zależności od gatunku można spotkać w następujących
kolorach: żółty, malinowy, czerwony.
Malina charakteryzuje się bogatym składem
chemicznym pod względem zawartości związków polifenolowych w szczególności
antocyjan i elagotaniny. Obecne są również kwasy fenolowe, flawonole i
flawan-3-oli.
Oczywiście zmienna
zawartość wyżej wymienionych związków w roślinie zależy od odmiany, warunków hodowli,
warunków glebowych i klimatycznych.
Wykazano, że pestka maliny zawiera
najwięcej elagotanin. Spośród flawonoidów obecnych w krzewie wymienia się
pochodne flawonolowe – kwercytynę oraz jej 3-O-glikozydy (rutozyd, glukozyd, galaktozyd,
glukuronid) natomiast związki flawonoidowe
stanowi 3-O-glukuronidy kwercytyny i kemferolu. W owocach maliny obecne są również
związki flawan-3-oli katechiny, epikatechiny, epigalokatechiny i procyjanidyny.
Owoce, liście oraz nasiona Rubus ideaeus zawierają kwasy fenolowe w tym kwas
elagowy i galusowy. Malina jest źródłem witamin pełniących rolę naturalnych
antyoksydantów – witamina C i E oraz innych witamin – B1, B2, B5,
B6, A, PP i kwasu foliowego. W roślinie obecne są również składniki
mineralne takie jak potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, sód, selen, cynk,
kobalt, chrom, miedź i mangan. Owoce wyróżnia wysoka zawartość witaminy C.
Z
pozostałych związków obecnych w owocach maliny wymienia się saponiny terpenowe
i fitosterole. Pestki rośliny używa się do pozyskiwania olejów które są źródłem
wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, fosfolipidów, karotenoidów, witaminy E
oraz elagotaniny.
Jakie właściwości prozdrowotne wykazują wyżej wymienione
związki? Najważniejsze działanie:
- przeciwutleniające,
- przeciwzapalne,
- przeciwdrobnoustrojowe (aktywność wykazywana dzięki
obecności elagotanin)
- przeciwnowotworowe.
Wykazano również działanie hipotensyjne (obniżające ciśnienie
tętnicze) i hemostatyczne (hamujące krwawienie,) które zawdzięczane jest obecnym
związkom tj. kwas elagowy czy frakcji elagotaniny. Dowiedziono korzystne działanie
w kierunku leczenia cukrzycy (antocyjany wzmagają wydzielanie insuliny). Przemysł
kosmetyczny wykorzystuje olej z pestek malin (skóra trądzikowa). Trwają badania
nad wpływem ketonu malinowego – związku potencjalnie obniżającego wysoki poziom
triacylogliceroli wątrobowych powstałych na skutek prowadzenia diety
wysokotłuszczowej. Badacze uważają, że związek ten może ograniczać akumulację tkanki
tłuszczowej w organizmie.
Literatura:
„Badania składu chemicznego Rubus idaeus i Rubus
Occidentalis z uwzględnieniem aktywności farakologicznej” M.Majdan Gdański
Uniwersytet Medyczny 2013.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz