czwartek, 17 września 2015

"Superfoods" - MŁODY JĘCZMIEŃ

Dziś postanowiłam spróbować bomby witaminowo-mineralnej zawartej w MŁODYM JĘCZMIENIU!
Jeśli nie wiecie co „to”? Przeczytajcie sami…
Jest to bardzo młody ok. 7 – dniowy jęczmień, którego pędy poddawane są suszeniu. Do tego celu wykorzystuje się liofilizację, czyli suszenie w warunkach niskiej temperatury. Proces ten pozwala zachować cenne ilości witamin i minerałów. Zapytacie dlaczego akurat pędy? Już podpowiadam… ponieważ wszystkie wartości odżywcze są w nich skoncentrowane (podobna sytuacja z kiełkami).
Nie bez powodu zaliczany jest do grupy „superfoods” czyli żywności, która w swoim składzie zawiera wyjątkowo cenne dla organizmu człowieka składniki. Żeby dany produkt dostał miano super żywności musi sobie na to zasłużyć… mianowicie powinien być naturalny i nieprzetworzony.
Powstały proszek można spożywać w różnej formie a nawet dodawać do dań. Należy przy tym być jednak ostrożnym, nie należy dodawać jęczmienia do gorących dań ani ich podgrzewać. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta…. straci swoje cenne właściwości.
Zapytacie jak smakuje? jaki ma zapach? najczęściej porównywany do siana… Napój z młodego jęczmienia jest zielony, mętny, o ziarnistej strukturze. Nie wszystkim odpowiada. Przyznam szczerze w formie rozpuszczonej w wodzie dla mnie nie do „przełknięcia”. Jednakże jak dodatek do świeżego soku, koktajlu jak najbardziej! wtedy jest mniej wyczuwalny a sporządzone przez Was danie zyskuje na wartości odżywczej. Przyznam szczerze nie jestem zwolennikiem zmuszania się do picia/jedzenia „czegoś” co nie sprawia mi przyjemności i odrzuca na sam widok tylko dlatego, że zawiera cenne składniki odżywcze.
Kilka słów o wartości zdrowotnej… Dla kogo polecany…? właściwie wszystkim ponieważ stanowi naturalne źródło wapnia, jest bogaty w potas, magnez, żelazo i kwas foliowy. Zawiera w swoim składzie aminokwasy, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Dodatkowo charakteryzuje się zasadowym odczynem przez co pomaga regulować gospodarkę kwasowo – zasadową organizmu. Swój przepiękny zielony kolor zawdzięcza mocy chlorofilu!
Podsumowując skoncentrowane w młodym jęczmieniu składniki wykazują wspólnie działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwutleniające, oczyszczające.
Polecam szczególnie dla:
osób na diecie odchudzającej,
diabetyków,
osób z anemią, osłabionych, zmęczonych,
dla osób z podwyższonym cholesterolem, chorobami układu krążenia (w tym z chorobami serca)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz