Jutro astronomiczny początek jesieni:) a na trawie pojawiają się pierwsze moje ulubione orzechy włoskie, szczególnie wersja kiedy można zjeść bez skórki, soczyste, "jummy".
Niestety kaloryczność przeraża zatem jedząc warto o tym pamiętać i nie przesadzać z ilością... Pierwszy świeży orzeszek..., zaciekawiony skorupką Mieszko nie chciał mi go oddać tylko sam próbował dostać się do środka...
Orzech włoski (Juglans regia L.)
– gatunek drzewa liściastego z rodziny orzechowatych. Czołowym
producentem na świecie są Stany Zjednoczone. W Polsce uprawiany
pospolicie. Orzechy włoskie polecane są w profilaktyce nowotworów, cukrzycy,
chorób układu krążenia, osteoporozy i choroby Alzheimera ponieważ nasiona
charakteryzują się dużą wartością odżywczą, którą opiszę poniżej…
Orzechy włoskie należą do produktów których z pewnością nie
możemy „jeść do woli”, ponieważ dostarczają sporo kalorii (ok. 720 kcal w 100
g), wynika to z ich składu, w którym przeważa tłuszcz (ponad 50%). W porównaniu
z innymi gatunkami orzechów wyróżniają się najwyższą zawartością wielonienasyconych
kwasów tłuszczowych, które zaliczamy do niezbędnych nienasyconych kwasów
tłuszczowych (NNKT). Terminem tym
określa się grupę kwasów tłuszczowych, których organizm człowieka nie je w
stanie sam wytwarzać a zaliczamy do nich kwas linolowy i α-linolenowy. O wartości żywieniowej tłuszczów
decyduje przede wszystkim udział poszczególnych kwasów tłuszczowych dlatego kolejnym
aspektem przemawiającym za włączaniem orzechów włoskich do codziennej diety
jest zachowanie prawidłowego stosunku NNKT z rodziny n-6 (kwas linolowy) i n-3
(kwas α-linolenowy), który powinien wynosić 5:1. Oczywiście można znaleźć
badania w których stosunek tych kwasów tłuszczowych jest inny.
Jakie korzyści dla zdrowia czerpiemy z NNKT? Kwasy z rodziny
n-3 biorą udział w metabolizmie lipidów, zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy,
chronią przed tworzeniem się zakrzepów w naczyniach krwionośnych, zmniejszają
stężenie triacylogliceroli oraz cholesterolu frakcji LDL, a także działają
przeciwzapalnie. NNKT z rodziny n-6 wspomagają leczenie chorób dietozależnych
jak cukrzyca czy otyłość oraz nowotworów. Przyczyniają się do również do obniżania
ciśnienia tętniczego krwi.
Należy zaznaczyć, że ilość kwasów tłuszczowych uzależniona
jest od warunków klimatycznych, glebowych etc.
Liczne badania dowodzą, że liście orzecha włoskiego są
dobrym źródłem flawonoidów. Flawonoidy spełniają kilka funkcji na przykład barwników, przeciwutleniaczy,
swego rodzaju „ochroniarzy” roślin przed atakiem owadów czy grzybów.
Większość jednak jest zgromadzona w warstwach powierzchniowych tkanek w postaci
barwników nadających intensywne kolory i chroniących przed szkodliwym
promieniowaniem. Flawonoidy charakteryzują się silnymi właściwościami
antyoksydacyjnymi, które związane są z regulacją układu odpornościowego i
zwiększaniem aktywności przeciwnowotworowej. Liście Juglans regia są stosowane jako tradycyjny lek w Chinach i Europie
szczególnie w leczeniu stanów zapalnych skóry, niewydolności żylnej i
owrzodzeń. Co więcej badania wykazują działanie hipoglikemizujące, antyoksydacyjne,
antybakteryjne i hipotensyjne liści orzecha włoskiego.
W orzechach znaleźć można składniki bioaktywne takie jak
polifenole, melatonina, witamina E. Czym są składniki bioaktywne? to podstawowe
składniki odżywcze (np. białka) lub związki nieodżywcze (polifenole)
występujące naturalnie w surowcu lub w produkcje poddanym procesowi
technologicznemu (produkty reakcji Mailarda) które mogą wzmacniać, osłabiać
lub modyfikować funkcje fizjologiczne i metaboliczne organizmu.
Porcja
|
100 g
|
4g (1 szt.obrana)
|
Energia
|
645 kcal
|
26 kcal
|
Białko
|
16,0 g
|
0,6 g
|
Tłuszcz
|
60,3 g
|
2,4 g
|
Węglowodany
|
18,0 g
|
0,7 g
|
Błonnik
|
6,5 g
|
0,3 g
|
Tabela (źródło www.ilewazy.pl)
Literatura:
1. Borecka W., Walczak Z., Starzycki M., 2013. Orzech włoski
(Juglans regia L.) – naturalne źródło prozdrowotnych składników żywności. Nauka Przyr. Technol. 7, 2, #23.
2. Ming-Hui Zhao, Zi-Tao Jiang, Tao Liu and Rong Li, 2014. Flavonoids in
Juglans regia L. Leaves and Evaluation of In Vitro Antioxidant Activity via
Intracellular and Chemical Methods. ScientificWorldJournal. 2014; 2014: 303878.
3. Shibu M. Poulose, Marshall G. Miller, Barbara Shukitt-Hale, 2014.
Role of Walnuts in Maintaining Brain Health with Age. American Society for
Nutrition.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz