piątek, 4 września 2015

Krem ziemniaczany z rukolą i prażonym słonecznikiem

Dzisiejsza aura za oknem pewnie większości z Was nie sprzyja... przelotne opady.. szarość codzienności...
Senność i "spowolnione" myślenie.. to co mi dziś doskwiera.
Jeśli lubicie mało skomplikowane dania podsuwam pomysł na sycącą zupkę, która swoim kolorem rozświetli dzisiejszy ponury dzień:)

Składniki:
- woda (700 ml)
- skrzydełko drobiowe
- włoszczyzna: marchew mała szt., seler 1/2 małej szt., por 1/3 szt., pietruszka 1/2 małej szt.
- liść laurowy i ziele angielskie
- sól himalajska
- pieprz biały
- gałka muszkatołowa mielona
- ziemniaki 4 średnie szt.
- cukinia ok. 100 g (2 plastry dużej szt. gr. ok 1,5 cm)
- masło 1 łyżka
- cebulka mała szt.
- rukola garść
- słonecznik (2 łyżki)

Przygotowanie:
Wodę zagotuj ze skrzydełkiem (ściągnij szumowiny), dodaj obraną ze skóry włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj na małym ogniu przez ok. 1 h. Odcedź i dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz cukinię. Gotuj do miękkości warzyw. W rondelku rozpuść masło dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulkę i zeszklij a następnie dodaj do wywaru. Całość przypraw pieprzem, gałką i solą do smaku. Zmiksuj.
Słonecznik upraż na suchej patelni. Uważaj żeby nie przypalić - (najlepiej na małym ogniu).
Gotową zupkę w półmisku udekoruj sałatą i słonecznikiem.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz