piątek, 18 września 2015

I love chia and my doggi Muffi:)

Dlaczego warto wzbogacać swoją dietę w nasiona chia? ... to kolejny z produktów zaliczanych do "super żywności", posiadający wiele cennych dla zdrowia składników i co ważne może być dodawany do wielu kuchennych inspiracji.  Zastosowałam go dziś do zagęszczenia zupy kremu z kalafiorka i marchewki, którą "pałaszują" moi chłopcy:) Mój kochany Muffi zaciekawiony ów ziarenkami nie odpuścił i poprosił o sesję:)



Chia – salvia hispanica stanowi tradycyjne jedzenie w środkowej i południowej Ameryce. Słowo Chia pochodzi od słowa „Chian”, co w języku nahuatl, znaczy oleisty. Uprawy najczęściej spotykane w Meksyku, Boliwii, Australii, Argentynie, Ekwadorze i Gwatemali. 


Obecnie jest coraz częściej spożywana w Europie z uwagi na korzyści zdrowotne jakie daje, szczególnie jeśli chodzi o utrzymanie odpowiedniego poziomu lipidów w surowicy. Efekt ten jest obserwowany dzięki obecności kwasu fenolowego i kwasów omega 3 i 6 w nasionach. O ile obecność składników aktywnych przyczynia się do polepszenia naszego stanu zdrowia o tyle należy zwrócić uwagę na bezpieczeństwo i skuteczność tego produktu które powinno być potwierdzone przez badania naukowe a niestety te są ograniczone. Co wiemy na dzień dzisiejszy...

Szałwia hiszpańska produkuje białe lub purpurowe kwiaty. Nasiona zawierają od 25% do 40% oleju w tym 60% (omega -3) kwasu alfa-linolenowego i 20% (omega-6) kwasu linolowego. Oba kwasy tłuszczowe muszą być dostarczane do naszego organizmu wraz z dietą ponieważ nie jesteśmy w stanie ich syntetyzować w ustroju. Nasiona składają się również z białka (15-25%), węglowodanów (26-41%), popiołu (4-5%), charakteryzują się wysoką zawartością błonnika pokarmowego (18-30%), składników mineralnych i witamin. Obecne w nasionach są również przeciwutleniacze: kemferol, kwercetyna, mirycetyna (związki flawonowe) oraz kwasy fenolowe: kwas kawowy.  Inną kluczową cechą chia jest to, że nie zawierają glutenu. Oczywiście istnieje wiele czynników, które mogą powodować zmiany w stężeniu wymienionych powyżej substancji. Jednym z nich jest obszar uprawy samej rośliny innymi różnice środowiska, zmiany klimatu, ilość dostępnych składników odżywczych, rok uprawy lub warunki glebowe. Przykładem zmian może być temperatura której wzrost wpływa na zmniejszenie zawartości białka w nasionach.

Nasiona chia znajdują szerokie zastosowanie w kuchni, można je dodawać do:
Ø   Puddingów i koktajli
Ø  Sałatek, naleśników, omletów
Ø  Owsianki, domowego musli
Ø  Zmielone można dodać do wypieku chlebka, ciast czy naleśników lub jako zamiennik bułki tartej
Ø  Ze zmielonych nasiona przyrządź budyń
Ø  Zalać gorącą wodą w celu uzyskania żelu, który doskonale nawadnia organizm
Ø  Jeść jako przekąskę
Ø  W postaci sproszkowanego ziarna jako zagęszczacz do zup i sosów

UWAGA dzienna porcja nie powinna przekraczać u osoby dorosłej 15g (ok. 3 łyżeczki).

Właściwości zdrowotne wynikają z obecności wielu składników odżywczych i tak:
- błonnik - nada uczucie sytości więc sprawią, że zjesz mniej a będziesz syty (pamiętać należy przy tym o odpowiednim nawodnieniu przynajmniej 2 litry wody dziennie), oczyści Cię z toksyn,  spowolni trawienie węglowodanów i wchłanianie cukrów prostych, wspomoże wątrobę oraz pracę jelit
- wapń - wzmocni układ kostny
- witaminy, minerały, przeciwutleniacze - zwiększą poziom energii, dodadzą wigoru, poprawią nastrój i koncentrację, kondycję włosów, paznokci i skóry, uzupełnią braki w organizmie tych składników
- kwasy tłuszczowe - korzystnie wpłyną na układ nerwowy, zmniejszą ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia


Literatura:
1. The Promising Future of Chia, Salvia hispanica L. Journal of Biomedicine and Biotechnology
Volume 2012 (2012), Article ID 171956, 9 pages

2. www.nasionachia.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz