Dlaczego warto wzbogacać swoją dietę w nasiona chia? ... to kolejny z produktów zaliczanych do "super żywności", posiadający wiele cennych dla zdrowia składników i co ważne może być dodawany do wielu kuchennych inspiracji. Zastosowałam go dziś do zagęszczenia zupy kremu z kalafiorka i marchewki, którą "pałaszują" moi chłopcy:) Mój kochany Muffi zaciekawiony ów ziarenkami nie odpuścił i poprosił o sesję:)
Chia – salvia hispanica stanowi tradycyjne jedzenie w
środkowej i południowej Ameryce. Słowo Chia pochodzi od słowa „Chian”, co w
języku nahuatl, znaczy oleisty. Uprawy najczęściej spotykane w Meksyku,
Boliwii, Australii, Argentynie, Ekwadorze i Gwatemali.
Obecnie jest coraz częściej
spożywana w Europie z uwagi na korzyści zdrowotne jakie daje, szczególnie jeśli
chodzi o utrzymanie odpowiedniego poziomu lipidów w surowicy. Efekt ten jest obserwowany
dzięki obecności kwasu fenolowego i kwasów omega 3 i 6 w nasionach. O ile obecność
składników aktywnych przyczynia się do polepszenia naszego stanu zdrowia o tyle
należy zwrócić uwagę na bezpieczeństwo i skuteczność tego produktu które powinno
być potwierdzone przez badania naukowe a niestety te są ograniczone. Co wiemy na dzień dzisiejszy...
Szałwia hiszpańska produkuje białe lub purpurowe kwiaty.
Nasiona zawierają od 25% do 40% oleju w tym 60% (omega -3) kwasu alfa-linolenowego
i 20% (omega-6) kwasu linolowego. Oba kwasy tłuszczowe muszą być dostarczane do
naszego organizmu wraz z dietą ponieważ nie jesteśmy w stanie ich syntetyzować
w ustroju. Nasiona składają się również z białka (15-25%), węglowodanów
(26-41%), popiołu (4-5%), charakteryzują się wysoką zawartością błonnika
pokarmowego (18-30%), składników mineralnych i witamin. Obecne w nasionach są
również przeciwutleniacze: kemferol, kwercetyna, mirycetyna (związki flawonowe)
oraz kwasy fenolowe: kwas kawowy. Inną
kluczową cechą chia jest to, że nie zawierają glutenu. Oczywiście istnieje
wiele czynników, które mogą powodować zmiany w stężeniu wymienionych powyżej substancji.
Jednym z nich jest obszar uprawy samej rośliny innymi różnice środowiska,
zmiany klimatu, ilość dostępnych składników odżywczych, rok uprawy lub warunki
glebowe. Przykładem zmian może być temperatura której wzrost wpływa na
zmniejszenie zawartości białka w nasionach.
Nasiona chia znajdują szerokie zastosowanie w kuchni, można je dodawać do:
Ø Puddingów i koktajli
Ø Sałatek, naleśników, omletów
Ø Owsianki, domowego musli
Ø Zmielone
można dodać do wypieku chlebka, ciast czy naleśników lub jako zamiennik bułki tartej
Ø Ze
zmielonych nasiona przyrządź budyń
Ø Zalać
gorącą wodą w celu uzyskania żelu, który doskonale nawadnia organizm
Ø Jeść
jako przekąskę
Ø W postaci
sproszkowanego ziarna jako zagęszczacz do zup i sosów
UWAGA
dzienna porcja nie powinna przekraczać u osoby dorosłej 15g (ok. 3 łyżeczki).
Właściwości
zdrowotne wynikają z obecności wielu składników odżywczych i tak:
- błonnik - nada
uczucie sytości więc sprawią, że zjesz mniej a będziesz syty (pamiętać należy przy
tym o odpowiednim nawodnieniu przynajmniej 2 litry wody dziennie), oczyści Cię
z toksyn, spowolni trawienie węglowodanów
i wchłanianie cukrów prostych, wspomoże wątrobę oraz pracę jelit
- wapń - wzmocni
układ kostny
- witaminy,
minerały, przeciwutleniacze - zwiększą poziom energii, dodadzą wigoru, poprawią
nastrój i koncentrację, kondycję włosów, paznokci i skóry, uzupełnią braki w organizmie tych składników
- kwasy
tłuszczowe - korzystnie wpłyną na układ nerwowy, zmniejszą ryzyko wystąpienia chorób układu
krążenia
Literatura:
1. The
Promising Future of Chia, Salvia hispanica L. Journal of Biomedicine
and Biotechnology
Volume 2012 (2012), Article ID 171956, 9 pages
Volume 2012 (2012), Article ID 171956, 9 pages
2. www.nasionachia.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz